Mag ik een foto van iemand nemen en online plaatsen?

http://www.digitalmarketingconsultants.be/wp-content/uploads/2018/06/Mag-ik-zomaar-een-foto-van-iemand-nemen-en-publiceren.jpg
GDPR, Gebruik van foto's

De GDPR-wetgeving (of AVG), die op 25 mei in werking trad, heeft toch heel wat gevolgen gehad. Nog steeds blijven er vragen en addertjes onder het gras opduiken. Mag je bijvoorbeeld zomaar een foto van iemand nemen en deze online plaatsen? Je staat bijvoorbeeld met je bedrijf op een beurs en je maakt een foto van de drukte aan je stand, of de tennisclub publiceert een foto van een druk bezochte wedstrijd.

Hiervoor moet je toestemming vragen

Volgens de nieuwe regels mag het niet. We nemen constant onze smartphone en maken foto’s van alles wat beweegt. Deze foto’s mag je voortaan niet meer zomaar online zetten zonder dat je de personen op de foto hiervan op de hoogte stelt. Als bedrijf, organisatie of vereniging heb je dus toestemming nodig vooraleer je persoonsgegevens mag verwerken. Foto’s behoren dus wel degelijk tot persoonsgegevens en het zijn net niet die gegevens die door de GDPR beter worden beschermd.

Heb je foto’s waar ook personen op staan die nog geen 18 jaar zijn, dan heb je toestemming nodig van de ouders. Je moet dus een duidelijke en onbetwistbare ja krijgen als je foto’s wilt gebruiken waar personen op staan.

Toestemming vragen voor publicatie doe je zo

Je kan toestemming vragen op drie manieren:

  1. schriftelijk
  2. mondeling
  3. stilzwijgend

Schriftelijk en mondeling omschrijft duidelijk wat het inhoudt. Stilzwijgend vraagt toch een beetje duiding. Als iemand voor een foto poseert of niemand maakt bezwaar op het moment dat de foto genomen wordt dan heb je stilzwijgend toestemming om de foto te publiceren.

Het verschil met het vroegere “recht op afbeelding”, gebaseerd op het portretrecht en het recht op privacy, is niet echt groot. Ook toen had je al toestemming nodig. De GDPR is een bevestiging van deze regels.

Uitzonderingen

Voor een particulier gelden de regels niet. Plaats je dus op je eigen kanalen een foto dan hoef je hiervoor geen toestemming te hebben. Ook hobbyfotografen vallen niet onder de nieuwe wetgeving.

Niet alleen voor particulieren zijn er uitzonderingen maar ook voor organisaties. Als je publieke personen of foto’s die reeds gepubliceerd zijn gebruikt voor humor of satire dan is het toegestaan deze foto’s te posten zonder voorafgaande toestemming.

Wens je achteraf toch dat de foto wordt verwijderd? Dan kan je dat gewoon vragen en zal de foto offline moeten worden gehaald.